Om oss

Lär dig mer om Vargens fjällnära historia.

En fjällnära historia

Vargen ligger i en trakt som en gång var en idyllisk fäbodvall. Hit kom bönder från Vemdalen för att låta kor och ungdjur beta fritt i det saftiga gräset…

En kantor från Hälsingland, Nils Lindgren skulle komma att ändra allt. Under resor till Vemdalen hade han sett potentialen i de orörda fjällmarkerna.
Nils köpte en bit mark och i början av 30-talet började han att frakta upp de gamla timmerbyggnaderna som så småningom skulle bli Vemdalsskalets första hotell.

Grunden till fjällparadiset Vemdalen hade lagts.

VARGEN FJÄLLANLÄGGNING

Njut av fjället i din egen takt!

Området där Vargen nu finns var kalfjäll ända fram till i slutet av 50-talet. Startskottet kom i och med den lift som
Örjan Bromée började bygga tillsammans med Pelle Mahlberg. De ville helt enkelt hitta ett smidigt sätt att ta sig upp på fjället.
Släpliften blev 1 300 meter lång (under en period Europas längsta) och togs i bruk vintern 1961. I anslutning till liften slog man upp en liten bod där det såldes kaffe och korv.

Någon turism var det egentligen inte talan om under de första åren. Men tack vare Vargliften kunde man ta sig långt upp på fjället – och slalomåkning blev ett allt vanligare nöje bland svenskarna. Så gradvis började allt fler människor leta sig till Vargen. Nu blev det också populärt att bygga upp sin egen fjällstuga.

Vargens historia från 1970 och framåt

Kraven ökade, inte minst på preparerade nedfarter. Tur att Örjan Bromée i grunden var ingenjör och fiffig när det gällde att hitta lösningar.
För att få släta liftspår användes tunnor som drogs upp med liften och plattade till snön. Örjan utvecklade också ett slags snöaggregat som döptes till Snow Move,
en anordning för att frakta och sprida ut snö i backarna.

1974 invigdes värme- och serveringsstugan. Stommen till huset var ett gammalt timmerhus som Örjan monterade upp på den plats där det står än i dag.
Inredningen var då som nu rustik. Förutom servering fanns det en avdelning för inredningsdetaljer och hemslöjd. Fortfarande var Vargen bara öppet på vintrarna,
men hösten var en tid som lockade många vandringssugna till trakten. I backarna fanns blåbär och på myrarna hjortron.
Så småningom tillkom lokaler för logi – och nu kunde man bo vid Vargen utan att behöva ha en egen liten stuga.

1983 sålde Örjan Bromée sitt livsverk, men Vargen fortsatte leva vidare. Fast kanske lite på sparlåga. Runt om exploderade turistnäringen i
hela Vemdalen med nya backar och anläggningar.

När Karin Lamberg kom hit i början av 2000-talet inleddes en ny tid för Vargen. Det renoverades. Ett större utbud av aktiviteter tillkom, förutom själva skidåkningen.
Karin förde in tankar om kost, träning, hälsa och friluftsliv till Vargen– något som idag är en tydlig profil.

Den fjällnära historien går vidare. Från 1 maj 2013 har Vargen bytt ägare. Det är en anläggning med anrika anor som ska förvaltas och utvecklas. Planerna för framtiden är många.

Sök vemdalsvargen.se